Tea is, bor is, forró is, forralt is - Oros-haza Baráti Kör – Advent

Tea is, bor is, forró is, forralt is

Nagyon, de nagyon kedveljük a forralt bor, és a hideg téli napokon a forró teát is. Szerencsére mindkettőből lesz majd bőven az adventi vasárnapokon a városháza előtt, adventi koszorúnk szomszédságában.

Bögrébe a teát (archív fotó)

Mi a teafőzést vállaltuk magunkra, az orosházi Rotary Klub pedig a forralt bort. Elfogultságot jelentünk be és ez utóbbival kezdjük a kulisszatitkok feltárását.

A Rotary rutinosan áll a forralt bor készítésének feladatához, évek óta részt vesznek az adventi ünnepi rendezvényeken és kínálják a finom és forró italt a nagykorú melegedni vágyóknak. Ez idén is így lesz. A klubból négyen-öten vállalják magukra a készítés fontos feladatát, de persze a többi klubtag is segít a gyertyagyújtások előtt és alatt, például az osztásban. Lászik Gábor elnöktől megtudtuk, minden adventi vasárnapra 50 liter fehérborból és a megfelelő mennyiségű vízből, valamint a fűszerekből a helyszínen, üstben készítik a „főzetet”, amibe bőven jut gyümölcs is, például alma, narancs és citrom, hiszen télen különösen fontos a szervezet számára a vitamin. És hogy miért finom? „Legfőképp azért, mert jó szívvel kínáljuk!” – mondja az elnök.

A Rotary adományládáit látni fogjátok vasárnaponként. Ha tehetitek, járuljatok hozzá ti is a klub kitűzött jótékony céljának megvalósításához, az első osztályos gyermekek lisztérzékenység szűréséhez.

És a tea. Ez a mi feladatunk, van saját teatojásunk is, farmerral pedig kormot takarítunk, de ne szaladjunk előre.

Szóval a vasárnapi készülődések során elsőként beállítjuk az üstházakat, alágyújtunk, míg kettő izmosabb ember megtölti az üstöt 70-80 liter vízzel. Második vasárnaptól kezdve a farmernadrágjukkal cipelés közben gondosan letörlik az előző hét során az üst aljára rakódott kormot. Ekkor 15 óra van.

Imádkozás közepette lángra lobban az akácfa és tűzfelelősünk a sikeren felbuzdulva előkészíti és begyújtja a tűztereket is, hogy mire megérkeznek az első családok már erős láng legyen, ne csak füstölgés.

A tea eközben lassan-lassan eléri a kívánt hőmérsékletet, bontjuk a cukrot, csavarjuk le a citromléről a kupakot, a teafiltereket pedig egy általunk gyártott nagy teatojásba, vagyis két összefordított szűrőbe rakjuk bele. Fontos mozzanat, hogy a teafőzés, a tér rendezése és az utolsó simítások közepette ellenőrizzük a rotarysok üstjében forrongó bor minőségét. Aztán a teánkat kóstolgatjuk addig, amíg le nem forrázzuk a nyelvüket.

A teakészítés női feladatnak tűnik, de ezt eddig mindig fiúk csinálták, hiszen ekkor a lányok bent a konyhában kenik a kenyereket orosházi libazsírral, szelik a lila hagymát, szórják a piros paprikát.

Mire mindezzel megvagyunk, már meg is telik a tér, kezdődhet az ünnepi műsor, lobbanhat a soros gyertyaláng.

Ui.: Kapjatok fel egy bögrét otthon, mikor indultok, minél kevesebb műanyag pohárra legyen szükség. Tudjátok: környezetvédelem.