A koszorú - Oros-haza Baráti Kör – Advent

A koszorú

A városi adventi koszorút először 2008-ban építettük meg mi, az Oros-haza Baráti Kör tagjai. De ez az ötlet is, mint minden nagyobb programunk egy évig érlelődött. Minden részletet végig kellet „zongoráznunk” fejben, hogy élesben már csak pár tucatnyi probléma lépjen fel, amire nem is gondoltunk korábban…

Az elképzelést valamint a kiegészítő programokat -például a betlehemkészítő verseny kiírását és a játszóház menetét- kidolgoztuk, majd elkezdődött a nyílt szervezkedés.

Éva és Mona vigyázó szemeink előtt

Riport a városi tévében, sajtóanyagok kiküldése, partnerek felkutatása. Az imént említett televíziós összeállítást nézte Kótiné Nagy Éva üzletasszony is, aki a Flóra virágbolt kollektívájával a segítségünkre sietett és munkájukkal, szaktudásukkal azóta is megkönnyítik a dolgunk.

A Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. is segített nekünk, hiszen abban az évben fényjátékot terveztek a szökőkútra. De mindenki nagy örömére egy kompromisszum született, melynek eredményét a hatméteres koszorút és a benne lévő fényfűzéreket  évek óta csodálhatjuk az Árpád-kertben. Együttműködésünk azóta is zökkenőmentes.

Minden évben igyekszünk valami újat vinni a „dologba”, és az elmúlt év hibáiból okulva tökéletesíteni ötletünk. A koszorú színeit is évről – évre váltjuk, de sok olyan apró technikai részleten is fejlesztettünk, melyeket Önök nem is látnak.

Fényképes beszámolók mellett 2009-ben már webkamerán keresztül is lehetett látni az adventi koszorút, az F. Varga Mária selyemfestményeiből álló mesekönyvet és a város karácsonyfáját is.

A 2010-es évben tűztereket is kihelyeztünk, hogy a téli hidegben a koszorú mellett teázó és „Rotary-s” forralt bort iszogató orosháziak ne siessenek haza, hanem legyünk egy kicsit együtt a műsor után is a pattogó tüzek körül.
Ugyancsak 2010-ben elkészíttettünk egy 360 fokos panorámaképet is, melyet a honlapunk fejléceként is használunk.

Kétségtelen, hogy az orosháziak  magukénak érzik a koszorút és ha azzal összefüggésben elhangzik, hogy a szokott helyen szokott időben találkozunk, akkor tudják földijeink miről is van szó. A 2011-es évben “közösen építettük” a koszorút és egy internetes szavazás eredményeként dőlt el, milyen színekben pompázzon az adott évben városunk alkalmi dísze. Ezt a szavazást azóta is  megrendezzük.

2014. – Újabb mérföldkő az orosházi advent történetében

Új helyszínen, új programokkal, több szervezet összefogásával készültünk az adventi időszakra. A közös munka közben úgy döntött a csapat, hogy ezt a blogot, a mi adventi oldalunkat használja a kommunikációra és a TDM koordinálásával nyomtatott programfüzetben is elérhetőek voltak az információk. Orosháza új főterén korcsolyapálya épült és hosszú kihagyás után ismét volt városunkban karácsonyi vásár, emellett a Jövő Építők TDM az ovisokat egy nagy, meglepetésekkel teli adventi kalendáriummal is várta.

Pillanatkép egy Árpád-kerti  gyertyagyújtásról (forrás: oroscafe.hu)

2015 – még több program

A fenti újításokat természetesen 2015-ben is megtartottuk, sőt, mertünk újabbat álmodni. Mivel már több ezer ember látogatott ki a gyertyagyújtásokra, így tovább bővült a programkínálat. Még több árus volt kint négy héten át, már fenyőfát is lehetett vásárolni a főtéren. Komoly programokkal készült a művelődési központ, mi, OHBK-sok pedig új versenyt találtunk ki: a legszebb kirakatokat díjaztuk.

Több ezren voltak a főtéren első vasárnap (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Több ezren a főtéren (Fotó: Rajki Judit)

2016 – szelfiőrület

Ebben az évben is jött egy újdonság tőlünk adventre, mégpedig a Szelfizz a főtéren a bögréddel akció. A fiatalok körében igencsak népszerű volt a felhívás, többen pedig – nagy örömünkre – az általunk készített Orosházi Advent feliratú bögrékkel pózoltak.

A támogatóink nagyon fontosak nekünk, nevüket itt olvashatják. Ezúton is köszönjük, hogy segítik munkánkat, melynek eredményeként Orosháza belvárosa egy közösségi térré válik karácsony előtt és színes programokkal és vendéglátással közösen hangolódunk az ünnepre.